België

Achtergrondinformatie Sentier des Terrils

Algemeen

De zeer afwisselende GR 412 verbindt Bernissart op de Franse grens met Blegny Mine even ten zuiden van Maastricht. Totale lengte 280 kilometer. Terrils en andere industriële restanten liggen vooral rond de steden Mons, La Louviere, Charleroi en Luik. De vier Werelderfgoederen zijn Le Grand Hornu nabij Mons, Bois du Luc bij La Louviere,  Le Bois de Cazier, de plek van de mijnramp van Marcinelle in Charleroi  en Blegny Mine bij Luik.

Sentier des Terrils: De ruige charme van ziek land

Vier parels uit de geschiedenis van de Waalse kolenbekkens zijn prachtig gerestaureerd en in juni van dit jaar op de Werelderfgoedlijst geplaatst. Het Sentier des Terrils, een langeafstandspad van de Borinage naar Luik, verbindt ze met elkaar. De wandelaar komt ook langs plekken waar het ruige verleden van de Waalse industrie niet is gerestaureerd, maar aan zijn lot wordt overgelaten. Mooi, maar stugge schoonheid is het wel.

Informatie bij wandeling De Borinage

Algemeen

We wandelden over de zeer afwisselende GR 412 van Le Grand Hornu naar Charleroi. Langs de route ligt veel gerestaureerd industrieel erfgoed. Aanraders: mijncomplexen van Le Grand Hornu, Bois du Luc en Le Bois de Cazier (de plek van de mijnramp van Marcinelle) en de 19de en 20ste eeuwse scheepsliften van het Canal du Centre en Strépy-Thieu.

Vesting Antwerpen

Amsterdam heeft zijn Stelling, Antwerpen zijn Vesting. Waar rond Amsterdam water een hoofdrol speelde in het verdedigingsplan, is dit rond Antwerpen veel minder het geval. De oudste omwalling van Antwerpen stamt uit de Spaanse tijd. Na de Belgische zelfstandigheid werd deze ontoereikend geacht om de dreiging vanuit Nederland te weerstaan.

Hollandse landschappen in België

Tags: 

bron: Farjon et al. 2000. Neder-landschap Internationaal. Alterra, WageningenDe Belgische kustvlakte kent vele polders die zich uitstrekken vanaf Antwerpen tot Frans Vlaanderen. De meeste polders zijn reeds voor de jaartelling bewoond en rond het jaar 1000 bedijkt. Ze vertonen, voor zover de oude verkaveling behouden is, veel overeenkomsten met de Nederlandse oude zeekleipolders:  onregelmatige blokvormige verkaveling, kreken en bebouwing en  kronkelende wegen op oude kreeklopen.

De Borinage

Het Sentier des Terrils is een lange afstandspad door de voormalige kolenbekkens van België. De GR 412 voert je langs imposante restanten van de industriële revolutie, maar ook door troosteloze lintbebouwing. Steeds weer, als de grauwheid en rommel je in die straten naar de strot grijpt, is er de verademing van het vergezicht boven op een terril. Gelukkig is de Borinage, de mijnstreek rond Mons, bezaaid met deze mijnsteenbergen.

Pages