De cope van het land van Cocagne

In de 11e eeuw werden de uitgestrekte venen van Holland en Utrecht strak georganiseerd ontgonnen. Vanaf de oevers van veenstroompjes werden evenwijdig aan elkaar afwateringssloten gegraven. Zowel de lengte van de sloten als de breedte van de tussenliggende stroken waren aan vaste maten gebonden. De boerderijen lagen 120 meter van elkaar en de maximale lengte van de sloten 1250 meter. Deze ontginningsvorm staat bekend als "cope". Deze naam is terug te vinden in plaatsnamen zoals Nieuwkoop, Willeskop, Teckop en Gerverskop. De laatste twee polders gelden als vrijwel ongeschonden voorbeelden van deze Middeleeuwse vorm van ontginning die zo kenmerkend zijn voor het veenweidegebied van het Groene Hart. Het lange-afstand wandelpad Floris V-pad voert er door heen van station Woerden naar station Breukelen.

Meer foto's

Tags: 

Wandelroute door de cope-ontginningen van het land van Cocange

Algemeen
In het laagveenlandschap van het Groene Hart liggen in de driehoek Woerden-Breukelen-Utrecht enkele fraaie voorbeelden van cope-ontginningen, zoals Gerverskop en Teckop.

Wandelroute 
De bewegwijzerde wandelroute is een onderdeel van het langeafstandspad FlorisV (zie Wandelnet-website). De etappe van station Woerden naar station Breukelen is 17,4 km lang voert over rustige wandelpaden langs een jaagpad en over veenkaden.

Praktische informatie
Stations Woerden en Breukelen zijn zeer goed bereikbaar uit Amsterdam, Utrecht en Rotterdam (zie www.ns.nl ). Horeca in Woerden, Kockengen en Breukelen. 

Achtergrondinformatie
Topografische kaart 1:25.000 bladen 31 E en G.

Doe mee met HappyHier
Zou deze wandeling een van de mooiste in Nederland zijn? Onderzoekers van WageningenUR nodigen u uit via

www.happyhier.nl de app te downlaoden en met hen uw geluk tijdens deze wandeling te delen.